Wat is preverbale logopedie?
Prelogopedie Ploumen is een gespecialiseerde praktijk die zich richt op baby’s en jonge kinderen met eet- drink- en slikproblematiek. De behandeling van eet- en drinkproblemen bij baby’s en (jonge) kinderen wordt ook wel preverbale logopedie of prelogopedie genoemd. Hierbij kunnen er problemen zijn in de de mondmotoriek of -techniek, gevoeligheden in het mondgebied of hulp gewenst zijn bij de afbouw van sondevoeding.
Wanneer preverbale logopedie?
In de loop van het eerste levensjaar leert uw kind allerlei verschillende soorten voedsel eten en drinken. Dit hoeft niet altijd vanzelf te gaan. Het kan zijn dat uw kind niet goed kan eten en/of drinken door een medisch probleem bijvoorbeeld schisis, neurologische oorzaak of verlaagde spierspanning. Ook kan het zijn dat hij niet wil of durft te eten door negatieve of onprettige ervaringen. Zo komt het voor dat een kind veel spuugt, niet wil drinken, zich vaak verslikt, vaak moet kokhalzen tijdens de voeding, moeite heeft met nieuwe smaken of er sprake is van overmatig speekselverlies.
In de praktijk onderzoekt en behandelt Jenne baby’s en jonge kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij:
- het drinken uit de borst of de fles
- voedingsproblemen bij koemelkallergie of reflux
- problemen heeft met de overgang van borst-naar flesvoeding/ flesweigering
- de introductie van gladgemalen vaste lepelvoeding
- de overgang van gladgemalen naar grofgemalen lepelvoeding en stukjes
- het drinken uit de beker
- het eten van gevarieerde voeding (selectieve eter)
- het afbouwen van sondevoeding
- overmatig speekselverlies
Als uw kind eet en/of drinkproblemen heeft, maakt u zich als ouder zorgen. Zeker als het kind onvoldoende voeding eet/ drinkt en niet goed groeit kan dat veel spanning met zich meebrengen. De voedingsmomenten worden dan vaak gespannen momenten. Als ouder voel je onmacht, frustratie en/ of verdriet. Na verwijzing van een arts wordt er door een preverbaal logopedist een onderzoek uitgevoerd en kunnen er eventueel aanpassingen in houding, fles, speen, lepel, beker of smaak/ structuur gedaan worden.
Het uiteindelijke doel is dat uw kind veilig en voldoende eet en drinkt en het (weer) een fijn moment samen is!