Selectieve eters of kinderen met ARFID.
We begeleiden baby’s en jonge kinderen die te weinig en/ of zeer selectief eten vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken (structuur,smaak, geur, kleur) van eten. Samen bekijken we wat de oorzaak is en maken we een plan op maat om het eetpatroon uit te breiden.
ARFID
ARFID is een verzamelnaam voor een eetstoornis waarbij een kind bepaalde voedingsmiddelen niet wil of durft te eten of te weinig eet, waardoor het kind of volwassene te weinig voeding binnen krijgt, afvalt, niet goed groeit in lengte en niet goed kan functioneren.
Er bestaan verschillende redenen waarom kinderen met ARFID te weinig eten, daarom wordt er onderscheid gemaakt in subtypes:
1) Type met gebrek aan interesse in voeding en eten
2) Type waarin bepaalde voedingsmiddelen niet gegeten worden door de structuur, temperatuur, kleur, geur of smaak van het eten
3) Type waarbij er niet gegeten wordt vanwege de angst voor verslikken, stikken of braken
4) Type waarbij er angst is voor de schadelijke effecten van het eten van voedsel
Zo kan bijvoorbeeld voorkomen dat het kind enkel brood zonder korsten, pasta zonder saus en chips eet. Groentes worden dan (in dit voorbeeld) door het kind als onveilig bestempeld.
Door op een speelse manier smaken en structuren te leren kennen en te leren vertrouwen, zal het selectief eetpatroon van het kind afnemen.