Kinderen met sondevoeding
Het geven van voeding via een sonde kan een (tijdelijke) oplossing zijn, wanneer een kind zelf niet (genoeg) kan eten en drinken. Als uw kind oraal-motorisch voldoende vaardigheden heeft en u als ouders er positief tegenover staat, wordt geprobeerd de sondevoeding af te bouwen. Sondevoeding afbouwen gebeurt na overleg en in samenwerking met de behandelend arts en diëtiste.
Pre- en dysmaturen
Kinderen die te vroeg geboren zijn of kinderen met een te laag geboortegewicht, hebben vaak moeite met de coördinatie van zuigen, slikken en ademhalen. Deze kinderen krijgen vaak sondevoeding. Tijdens en na een periode van sondevoeding, begeleiden we ouders en het kind in afbouw sonde en opbouwen van flesvoeding, lepelvoeding, vaste voeding, drinken uit de beker en tevens het opbouwen van smaken.
We werken nauw samen met Diana Bertrand, ToPkinderfysiotherapeut bij praktijk Op- en- ToPstart en de Bundeling. Het ToPprogramma steunt ouders gedurende een jaar na thuiskomst om met plezier en zelfvertrouwen de ontwikkeling van hun vroeggeboren kind te begeleiden.